Львів
C
Урок Новини та суспільство Кречет – птиця незвичайна і витривала

Кречет – птиця незвичайна і витривала

Як вже відомо, представники сімейства соколиних є хижаками. Найбільшим з них виступає кречет. Птиця (фото відображає всю красу) ця дуже оригінальна.
Кречет – птиця незвичайна і витривала
Кречети дуже витривалі. Але їх популяція останнім часом скорочується. І відбувається це в основному через втручання людини. Люди руйнують гнізда кречетов, знищують птахів заради забави (роблять опудала) або матеріальної вигоди. Як кілька століть тому, так і в наші часи вони використовуються в соколиних полюваннях. Відмінним помічником є кречет - птах, опис якої читайте далі.


Опис

Кречет відрізняється своєю красивою, строкатим забарвленням. Черевце білувате з темним відтінком. Це прекрасна маскування в період висиджування яєць. Великі загострені крила має кречет. Птиця (фото наочно відображає всі її особливості) має досить незвичайне забарвлення.
Кречет – птиця незвичайна і витривала
Лапи потужні, жовтого кольору. Саме по забарвленню можна відрізнити дорослих особин від молодняку. У перших забарвлення більш виражена. Забарвлення птиці складається з бурих, сірих і білих відтінків. Кречет - птиця велика. При довжині тіла близько 60 см розмах крил становить до 135 см. Це досить переконливо. Причому самки значно більші за самців. Вага дорослої особини досягає 2 кг. Але це не заважає кречету після 2-3 помахів крила набирати блискавичну швидкість, що важливо під час полювання. Кречет - птах дуже витривала. Він може переслідувати свою жертву близько 1 км. Зовні кречет дуже схожий з сапсаном, але у першого хвіст довший і менш помітні плями під очима.

Середовище проживання

Кречет – птах-кочівник. Віддає перевагу більш холодні райони проживання. Більшість взимку відлітають на південь. Але деякі представники даного сімейства ведуть осілий спосіб життя. Кречети поширені в Азії, Європі та Північній Америці. Так, у Європі найбільша чисельність цих птахів зафіксовано у Ісландії (близько 2 сотень пар).
Кречет – птиця незвичайна і витривала
У Росії найбільше поширення кречети отримали на півдні Ямалу і на Камчатці. Основні місця проживання - долини річок, морські узбережжя, тундри. Гніздиться кречет далеко від людини. Мігрують вони не тільки горизонтально, але і вертикально. Так, середньоазіатський кречет змінює альпійську зону на долину.

Харчування кречета

Як вже зазначалося, кречет – хижий птах. Їжею для них служать маленькі птахи і тварини: білки, зайці, ховрахи, качки, сови та інші. Добова потреба в їжі становить 200 р. Полюють кречети як окремо, так і парами, по черзі заганяючи здобич.


Свою жертву вони виглядають з висоти. Полюють, як і всі соколи: блискавично наздоганяють зверху і впиваються кігтями. Потім вбивають, ламаючи дзьобом шию жертви.
Кречет – птиця незвичайна і витривала
Раціон харчування у кречетов відрізняється в залежності від часу року. Так, влітку вони полюють на птахів, хапаючи їх на льоту. Взимку такий видобутку стає менше, тому кречети починають ловити маленьких звірят. Якщо і такої їжі мало, ці хижаки не проти поласувати рибами і земноводними. Є у кречетов одна особливість: вони ніколи не ведуть полювання на своїх маленьких сусідів. Більш того, кречети не дозволяють цього робити іншим хижакам, проганяючи їх зі своєї території.

Розмноження

Статева зрілість у кречетов настає у віці двох років. Пару вони обирають на все життя. Шлюбний період починається взимку. Період розмноження триває тиждень. У квітні з періодичністю в 3 дні самка відкладає по одному яйцю. Гнізда будують рідко. Воліють займати чужі або гніздяться на скелях під навісом. Діаметр гнізда близько 1 м і у висоту - приблизно 50 див. Складається воно з висушеної трави, моху і пір'я. Гнізда кречети намагаються не змінювати. Відомі випадки гніздування цих птахів на одному місці протягом багатьох десятиліть.

Вирощування потомства

Як правило, самка відкладає 3-4 яйця. Пташенята з'являються приблизно через місяць. Сімейні обов'язки у кречетов суворо розділені. Після появи потомства самка доглядає за пташенятами, зігріваючи їх, а самець добуває їжу. Причому перед тим, як принести здобич, він її обскубує далеко від гнізда. Більш досвідчені самки іноді можуть залишати гнізда й приймати участь у полюванні.
Кречет – птиця незвичайна і витривала
Виживання потомства кречетов безпосередньо залежить від наявності їжі. Важливим фактором є те, що поява на світ пташенят має співпасти з поповненням у сімействі їхніх жертв (наприклад, беляков). Адже велику здобич самцеві принести в гніздо просто не під силу. І маленькі кречети можуть померти від голоду. Тому чисельність потомства цих птахів змінюється залежно від сезону. У віці 15 місяця пташенята кречетов починають літати і самі намагаються полювати. Але далеко від гнізда вони не відлітають. Самостійне життя підрослі пташенята починають восени.

Цікаві відомості

Кречет - птах тундри. З давніх часів кречети цінувалися як товар. Їх спеціально відловлювали і перепродували для участі в соколиному полюванні. Тренування птахів займала близько 2 тижнів. Спеціально навчені птиці в день могли робити до 70 вильотів на видобуток. На полюванні кречети використовувалися близько 10 років. З-за своєї витривалості вони дуже цінувалися. Їх навіть міняли на коней. В 17-18 століттях цих птахів спеціально відловлювали в Росії для подальшого продажу на Схід. Кречет - птах рідкісна. На сьогоднішній день чисельність кречетов стрімко скорочується. Пов'язано це з скороченням природної їжі для цих хижаків. Страждають кречети і від браконьєрів. Так, за кордоном приблизна вартість цих птахів становить 30 тисяч доларів. В цілях збереження даного виду хижих птахів полювання на них заборонено, особливо в заповідниках. Крім цього, Америка, Японія і Росія підписали угоду про збереження цих птахів.