Львів
C
» » Кавказька лісова кішка: короткий опис

Кавказька лісова кішка: короткий опис

В світі ще залишилися маловивчені тварини, до них відноситься і кавказька лісова кішка. Незважаючи на те, що вони поширені в ряді країн Східної та Західної Європи, Середньої Азії, про них відомо не так багато інформації, як про інших диких тварин. На це є свої причини: потайний спосіб життя, важкодоступні місця проживання і нечисленність особин.

Опис

Кавказька лісова кішка занесена в Червону книгу Росії. Як рідкісного виду, їй присвоєно 3-й номер. Охороняється в Кавказькому, Тебердинському та інших заповідниках. Для охорони тварин які-небудь спеціальні заходи не розроблялися. Це підвид дикого кота, який мешкає на Кавказі і в Туреччині.


Кавказька лісова кішка: короткий опис
Велика, звичайного «дворового» забарвлення - приблизно так виглядає кавказька лісова кішка. Опис її представлено далі.
  • Маса: самці - 31-608 кг, самки - 30-60 кг
  • Довжина м'язистого тіла: самці - 501-67 см, самки - 523-61 див.
  • Довжина хвоста у відсотковому співвідношенні до довжини тулуба становить: у самців - до 60 %, у самок - до 56 %.
  • Кігті великі, гострі.
  • Голова широка, округла.
  • Вуха округлі, заввишки до 7 див.
  • Вуса – довгі.
  • Очі – великі, без вій.
  • Волосяний покрив – взимку щільний, пишний.
  • Дике життя наклала відбиток на забарвлення шерсті тварини:
  • загальний колір – сірий з відтінками рудого, по хребту тягнеться чорна смуга, темні смуги є і на боках;
  • на голові по лобі до потиличної частини чітко видно чорні смуги;
  • низ горла, живіт, пахові області - світлі, майже білі, з охристим відтінком, особливо він помітний на підхвістя;
  • на животі можуть бути нечітко змальовані темні плями;
  • хвіст «прикрашений» темними кільцями, кількість – від 3 до 8.
  • Такий малюнок дозволяє тваринам маскуватися для полювання із засідки. Влітку він яскравіше, взимку тьмяніє. Полювати кішка воліє вночі.


    Кавказька лісова кішка: короткий опис
    Гон у котів починається в лютому-березні. Вагітність триває 68-70 днів. У посліді зазвичай 3-5 кошенят. Вони смокчуть матір до 4 місяців. З двох місяців мати вчить їх добувати собі їжу. Після півроку самці залишають мати, дівчатка можуть залишатися з нею і довше. Статева зрілість настає до однорічного віку. Перше потомство у молодих особин з'являється до трьох років.

    Харчування

    Кавказька лісова кішка – хижак. Вона вільно лазить по деревах, але полювати, віддає перевагу на землі. В її раціоні - гризуни всіх видів, ящірки, риба, дрібна птиця, яйця і пташенята. За полювання тварина здатна з'їсти до 20 мишей. Мисливські угіддя на одну особину становлять до 3 км 2 . У місцях проживання конкуренцію їм складають єнотовидний собака, борсук, єнот-полоскун, куниця, лисиця. Недолік основного предмета полювання може змусити котів полювати на велику дичину. В раціон включаються фазани, ондатра, нутрія, зайці і дитинчата копитних. При можливості ловлять домашню птицю. Крім того, вони в незначній кількості поїдають зелені злаки, фрукти, комах і свіжу падаль. Глибокий сніг змушує котів мігрувати, він заважає швидкому пересуванню і, відповідно, видобутку їжі.
    Кавказька лісова кішка: короткий опис

    Ореол проживання

    Тварини віддають перевагу буково-пихтарниковые широколисті ліси та криволісся. Їх зустрічають в країнах Європи і Азії. У Росії поширені в Чечні, південній частині Дагестану, Кабардино-Балкарії, Адигеї, Північної Осетії, в Краснодарському і Ставропольському краях. Є популяції у Вірменії, Азербайджані, Грузії.
    Кішки воліють глухі ділянки лісу, вибираючи розколини скель, старі нори інших тварин і навіть дупла. Біля річок живуть у густих заростях чагарників і очеретів. Тварин помічали біля будівель людини, вони можуть облюбувати покинуті будови. Незважаючи на мізерну інформацію про тварин, є декілька відомостей про те, як живе кавказька лісова кішка. Цікаві факти про них можна дізнатися з наведеного нижче списку:
  • у місцях проживання вони не мають природних ворогів;
  • на Північному Кавказі їм не загрожує переродження із-за парування з домашніми кішками, суворі умови життя не дозволять помесям вижити;
  • живуть на висоті 2500-3000 метрів над рівнем моря;
  • воліють нападати із засідки, дуже рідко переслідують тікає дичину, але запросто ловлять зайця.
  • Чисельність

    Діяльність людини – основний фактор зникнення багатьох видів тварин з лиця Землі. Раніше відносний облік тварин вели за кількістю видобуваються шкурок. Мінімальна популяція становила 1800 тварин, максимальна – 3500. Кавказька лісова кішка живе і в Кавказькому державному природному біосферному заповіднику, налічується близько 120 особин обох статей. Поголів'я відносно стабільно і знижується лише в суворі зими.
    Кавказька лісова кішка: короткий опис
    Основними причинами зниження чисельності вважають:
  • скорочення ареалу за рахунок хаотичного вирубки лісів;
  • незаконне полювання;
  • несприятливі умови середовища (особливо в зимовий час).
  • Ентузіасти намагаються збільшити популяцію таких тварин, як кавказька лісова кішка. Червона книга допомагає зберегти цих таємничих звірків. Збереження унікальних широколистяних лісів на Північному Кавказі гарантує життя лісовим хижакам.