Львів
C
» » Птах кібець - опис і характеристики

Птах кібець - опис і характеристики

Нашу планету населяють найрізноманітніші птахи - від крихітних колібрі до величезних страусів. Всі пернаті відрізняються між собою не тільки розмірами і зовнішнім виглядом, але й інтелектом, звичками, способом життя. У статті розповімо про дрібного пернатого хижака - пташку кібець із сімейства соколиних.

Птах кібець - опис

Кібець відноситься до роду соколиних і дивує своїми дрібними розмірами. Він менший за голуба, тулуб у довжину має 25-32 см, довжина крила - не більше 35 см, а розмах крил - 64-77 див. Важить така пташка приблизно 150-200 грамів. За зовнішнім виглядом кібець дуже нагадує боривітер.
Птах кібець - опис і характеристики



По забарвленню самець разюче відрізняється від самочки. У "хлопчиків" спинка вкрита темно-сизим, майже чорними пір'їнками. Низ черевця, підхвістя і "штанці" на лапках пофарбовані цегляно-червоним кольором. Тільце у "дівчаток", а також крила і хвостик пофарбовані охристо-сірими переливами, спинку прикрашає темна поперечна смужка, черевце - поздовжні пестрины. Дзьоб у всіх кобчиков короткий і легкий. Лапки, кільця навколо очей і восковиця у цих пернатих червоні чи помаранчеві. Райдужка - темно-бура. Кігті на лапках міцні, білувато-бурого відтінку. Молоді самці виглядають як дорослі, тільки дрібніші, а молоді самочки покриті бурими пір'ям, мають білясте в поздовжніх пестринах черевце. Птах кібчик (фото) у перший рік життя має лапки, восковицу і кільце навколо очей, пофарбовані в жовтий колір.

Ареал поширення

Птах кібець зустрічається на просторах Євразії та Східної Європи, на Балканах. Ареал їх проживання поширюється на захід до басейну Вілюя - найдовшого припливу Лени, на схід - до верхньої течії Лени і берегів озера Байкал. На цій величезній території пернаті, про яких розповідається в статті, гніздяться і виводять пташенят, а відлітають зимувати на південь Африки і Південної Азії. Це означає, що птах кібець - перелітний. Мігрують вони великими зграями. Відліт припадає на серпень, в рідні краї повертаються в травні.
Птах кібець - опис і характеристики



Спосіб життя

Птах кібець воліє відкритий простір - степу, лісостепу, рідше - узлісся або уремы низинних річкових долин. Цього соколика можна зустріти на великих вирубках, в болотистій місцевості або на вигорілих ділянках лісу. Також трапляється і в культурних ландшафтах - парках, садах, гаях. У великих лісових масивах птах кібчик, фото якої представлено в цій статті, не селиться. Дрібні соколи живуть колоніями, по 80-100 пар, поодинці зустріти вкрай важко. Пташки дуже рухливі, хоча в швидкості польоту поступаються іншим представникам сімейства. Голос - дзвінке "клі-клі-клі" - подають часто. Тривалість життя становить 10-12 років.

Харчування

Бабки, жуки, коники – основна їжа, яку воліють ці хижі птахи. Кібець також здатний нападати на ящірок або дрібних гризунів (мишей), з птахів полює на горобців та голубів. Ці представники пернатих активні тільки вдень, з настанням сутінків повертаються в свої гнізда.
Птах кібець - опис і характеристики
Птах кібець літає над степами, полями і луками. Побачивши на землі здобич, зависає над нею, часто-часто махаючи крилами, потім різко пікірує і вистачає комаха або ящерку. Якщо жук встиг переміститися, то пташка наздоганяє її "пішки". Кобчики рідко хапають здобич на льоту, при цьому ведуть себе як справжні соколи.
Полюють ці пернаті цілий день, винищуючи велику кількість шкідливих комах і гризунів, чим приносять велику користь народному господарству.

Розмноження

Кобчики не будують своїх гнізд, а займають чужі. В першу чергу - грачиные, воронячі, сорочиные. Іноді наважуються оселитися в гнізді шуліки. Також в якості житла вибирають порожні дупла і нори.
Птах кібець - опис і характеристики
До кладці яєць птах кібець приступає відразу після прильоту в кінці квітня-початку травня. В одній кладці найчастіше знаходиться 3-5 яєць, рідше - 8. Яєчка дрібні, приблизні розміри становлять 37 на 30 мм, мають охристую забарвлення з численними темними крапками і частими пестринами іржаво-бурого кольору. Яйця насиджують самець і самочка разом, по черзі. Коли другий з батьків знаходиться у гнізді, перший добуває їжу. Насиджування триває 28 днів. Птенчики з'являються на початку червня, вже через півтора місяці (в середині липня) залишають гніздо. До відльоту птаство - і дорослі, і молодняк - починають готуватися з другого тижня серпня. Летять зграями, останні кобчики покидають рідні краї в першій половині вересня. Тепер ви знаєте, як виглядає птах кібчик, де вона зустрічається, як розмножується і чим живиться.