Львів
C
» » Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання

Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання

Сплюшка звичайна відноситься до найменшого увазі сов, які мешкають на європейській території. Їх можна утримувати в неволі, легко приручити, досить просто розводити в домашніх умовах, завдяки чому вони набули популярності серед любителів птахів.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання

Біологічний опис

Сплюшка звичайна або зорька (лат. Otus scops ) відноситься до ряду совоподібних, мешкає на степових і полустепных територіях південної частини Європи. Птах є насекомоядной, основна видобуток її: великі жуки, метелики і прямокрилі, на хребетних ссавців нападає тільки в крайньому випадку. Термін життя — до 6 років. Розмір тіла зазвичай до 21 см при вазі 60-130 г, розмах крил може доходити до 50 см. Оперення має сіро-коричневий колір, на плечах є білі плями по всьому тілу видно темні пестрины і струменистий малюнок з кольоровими вкрапленнями, що нагадує забарвлення деревної кори. У природі існує 2 колірних виду: рудий і сірий.


Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
На голові розташовані вушка у вигляді 2 пучків пір'їнок, схожі на прикраси, очі круглі з жовтою або помаранчевою райдужкою, дзьоб темний. За рахунок свого забарвлення і розміру виявити птаха у лісі складно, поки вона не подасть голоси. Назву свою вона отримала за сумний характерний крик «сплю-плю» або «сплю-ю-ю» з посвистами, який чути кожні 2-3 сек. Має кілька підвидів, що мешкають в різних регіонах Європи, Азії, Кавказу і на Балеарських островах.

Спосіб життя і середовище проживання

Як і всі сови, сплюшка веде нічний спосіб життя. Гнізда її можна знайти в багатьох регіонах півдня Європи, Сибіру (від південної частини до озера Байкал), в Азії до передгір'їв, Північній Африці та на Близькому Сході.


Любить листяні дерева, оселяється в садах, парках, у редколесьх з сосновими посадками, в Середземномор'ї воліє оливкові гаї, причому часто влаштовується ближче до людського житла. У гірських районах гніздиться до висоти 3 км над рівнем моря. Совка є перелітним птахом: на зиму вона переселяється в тропічні ліси Африки, розташовані на південь від Сахари.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
В Росію сплюшка звичайна прилітає в квітні і поселяється до кінця серпня-вересня. У денний час ховається в гілках дерев, а при будь-якої небезпеки — піднімає вушка і витягується в стовпчик, зливаючись з навколишнім деревною корою.

Розмноження сплюшки

Сезон розмноження починається відразу після повернення із зимівлі, а для південних видів — вже в лютому. Гніздування совок припадає на травень-липень, а в деяких регіонах і пізніше. Перед спарюванням самець починає закликати самку, після її відповіді вони поселяються в обраному гнізді і живуть парою, пташенят виводять один раз в році. Як гнізд вибирає дупла, щілини в скельних породах, іноді займає кинуті будинки сорок або інших хижих птахів, нори зимородків і щурок. Пари, як правило, живуть на певній території багато років поспіль і гнізда влаштовують постійні. Звичайна совка (сплюшка) відкладає 2-6 яєць білого кольору кожні 2 дні, розміром близько 3 см, вагою до 15 р. Термін інкубації становить 25 днів, вигодовування пташенят — до місяця. Самка висиджує яйця, а годуванням займаються обоє батьків поперемінно. Пташенята в гнізді часто різного віку.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
Маленькі пташенята покриті білим пухом. Через кілька днів молодь, яка має відмінний від дорослих світло-сірий окрас в поперечну смужку і залишки пуху на спині, залишає гніздо і вчиться літати. Формується мезоптиль у підлітка віком до 45 днів, після часткової линьки вкривається пір'ям у дорослий характерний «вбрання». Дорослі птахи готові до розмноження у віці 10 міс.

Африканський вид сплюшки

Звичайна африканська сплюх (лат. Otus senegalensis ) є близькоспорідненої до усурійським совкам, але яскравіше забарвлений: на черевці є поздовжні строкаті пір'їнки з рельєфним малюнком. Оперення цих птахів призначений для маскування в період полювання, щоб вони зливалися з фоном у вигляді деревної кори. Розмір африканської совки може досягати 24 див. Назву свою отримала з-за проживання в африканській савані на рідко ростуть дерева і тернистих чагарниках, у лісистій місцевості з травою, в сельві і т. д.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
Зона проживання: африканський континент на південь від пустелі Сахари і далі більшість південних районів континенту. Раціон у африканської сплюшки містить більше дрібних ссавців порівняно з іншими видами: гризунів або дрібних пташок. Під час полювання в сутінках або вночі вони кидаються з сідала і різко падають вниз, комах добувають на відкритій місцевості. Сезон гніздування припадає на кінець літа – початок осені, а в південних районах — до лютого. Найчастіше, самки використовують вже побудоване житло або дупла на деревах.

Спів і голоси сплюшек

Найпоширеніша пісня звичайної сплюшки — це гучний протяжний крик, що нагадує слово «сплю», за що птах і отримала свою російська назва. Самець у період розмноження зазиває самку монотонним призовних шлюбним криком, яким можуть одночасно перегукуватися відразу кілька птахів. Іноді сплюшки видають «котячий» крик, а в південних районах Африки, вони спроможні відтворювати звуки, схожі на заикающееся бурмотіння, рідше — пісні, що нагадують звук флейти на високих частотах «фью-ю-ю».
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
У розпал «залицяння» пара співає дуетом цілком злагоджено, тільки у самок голос трохи глухіше звучить. Коли погода тепла і похмура, то крики можна почути і в денні години.

Утримання в неволі

Совка дуже спокійно ставиться до людини і може стати ручним домашнім вихованцем. Зміст сплюшки звичайної в домашніх умовах досить складно і цікаво, адже вони легко пристосовуються до життя в неволі. Зазвичай їх тримають поодинці, іноді поселяють пару у великій клітці, де є дупло або будиночок. Оптимальний житловий розмір — близько 1 куб. м, обов'язкові зручні гілки-присады, т. к. вдень птахи сидять нерухомо в тихому куточку, а ввечері починають годуватися і ведуть активний спосіб життя. Розрізнити стать птиці складно з-за однакового зовнішнього вигляду, але самки трохи більші. Найлегше приручаються птахи, вирощені з пташенят і вигодувані людиною. Вони можуть сідати на руку, палець, беруть корм від господаря. Раціон сплюшек у неволі: сарана, різні види тарганів, личинки, борошняні та дощові черв'яки і т. д. Можна давати дрібно нарубленное м'ясо, посипавши мурашиними яйцями. Зрідка в їжу додають курячі сердечка або шлунки, але їжу слід давати тільки свіжу. При харчовому отруєнні совку можна не встигнути врятувати. У літній час для різноманітності додають зелені частини кульбаби і фрукти. Обов'язково наявність у клітці чистої води.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
Починаючи з середини січня і до кінця літа проходить період линяння, під час якого раціон повинен бути ретельно підібраний. Розмноження у неволі відбувається успішно, зазвичай самки відкладають 4 яйця, висиджують їх і з довірою ставляться в цей період до господаря.

Цікаві факти про совку

Сплюшка звичайна є найпопулярнішою птахом у любителів екзотики, тому що цінується за мініатюрність і невибагливість у догляді. Ця порода прекрасно підходить для утримання в умовах будинку або квартири, легко приручаються і спокійно уживається з людиною, зовсім невибаглива до корму і до умов проживання. Багато любителів птахів успішно займаються їх розведенням. У народі сплюшку також називають «тюкалкой» з-за схожих видаваних звуків, а зорькой її прозвали за те, що вона часто співає пісні на сході сонця, коли ласкаві теплі промені тільки починають сушити мокру від роси траву.
Звичайна сплюшка - опис, характеристики і середовище проживання
Ці птахи мають прекрасні камуфляжні здібності, т. к. звикли маскуватися в денний час, нерухомо сидячи на гілках дерев. Вони це роблять так професійно, що навіть сусіди можуть їх не помічати і стрибати поруч, приймаючи сову за сухе дерево, вкрите лишайником. Французи ж охрестили сплюшку маленьким герцогом (великий – це філін) за миловидність круглі і добрі очі, хоча ця птиця і є хижаком.