Львів
C
» » Кавказька видра: опис, особливості та середовище

Кавказька видра: опис, особливості та середовище

Кавказька видра – хижа тварина, зовні нагадує куницю або норку. Звірятко має подовжене тіло, є активним мисливцем, відноситься до сімейства Куницевих. Водиться цей підвид на Західному Кавказі, зустрічається на Кубані та в районах Куми, у морських узбереж. Сьогодні кавказька видра занесена в Червону книгу Росії.
Кавказька видра: опис, особливості та середовище
У цій статті ми розповімо про це зникаючий вигляді, про звички тварини та середовищі існування, про цікаві факти, пов'язані з цими дивовижними звірками.

Кавказька видра: опис

Це досить великий хижак. З хвостом довжина його тіла становить сто двадцять сантиметрів. Дорослі особини важать від п'яти до дев'яти з половиною кілограмів. Витягнуте і порівняно тонке тіло, коротка шия, вуха, практично не виступають з хутра з закриваються слуховими проходами, пальці, з'єднані перетинками, короткі лапи, невелика голова і досить довгий хвіст, який помітно звужується до кінця, — все в організмі тварини пристосована до життя у воді і на суші.


Тіло покриває щільний, рівний і низький волосяний покрив. Спина звірка забарвлена в світло-коричневий колір, на черевці — більш світлий з красивим сріблястим відливом. У підстави пухові волосся білясті, а на кінцях — коричневі. Ви дізналися, як виглядає кавказька видра. Саме час познайомитися з особливостями її поведінки і середовищем проживання.
Кавказька видра: опис, особливості та середовище

Поширення

Кавказька видра поширена у водних екосистемах Закавказзя, Північного Кавказу, в деяких регіонах Малої Азії. Сьогодні звір зустрічається в гірських річках, на висоті до 2500 метрів над рівнем моря, в штучних каналах, степових річках, рисових системах і канавах. Раніше видра кавказька заселяла майже всі річки, що впадали в Чорне море.


Видра живе в пониззях річок Сулака, Терека, в плавнях Кубані і Ріоні. Вона помічена в Абхазії і Передкавказзя, у річках, які несуть свої води в Каспійське море. Зустрічається кавказька видра в Грузії, Вірменії та Азербайджані.

Харчування

У раціоні кавказької видри риба становить майже 80%. Звір харчується жабами і раками, в рисових системах їсть амфібій. Нерідко нападає на гризунів і птахів. Не упустить можливості поласувати деякими видами рослин. Кавказька видра — це дуже стрімкий хижак. Цікавий спосіб полювання цієї видри — нерідко вона ловить рибу практично за хвіст, причому робить це якось ліниво і витончено, без всякої поспіху.
Кавказька видра: опис, особливості та середовище
На Кубані видра полює на неквапливого карася, не відмовиться від щуки, без праці наздоганяє спритну форель. Але цікаво, що цей водний мисливець, ні за яких обставин не ловить таку рибу, поки не з'їсть спійману.

Активність

Видра кавказька — досить потайне тварина, що веде нічний спосіб життя, точніше, сутінковий. У зв'язку з тим, що вона живе на берегах прісних водойм, неважко здогадатися, що свої нори тварини будують в прихованих водою місцях: у коренях дерев, під корчами. Може оселятися в старих норах ондатри на рисових системах, вимоїнах в берегах.

Спосіб життя

Видри кавказькі — тварини потайливі, їх помітити непросто. Активність тварини проявляють вночі. Вони наділені високою чутливістю: слух, нюх і зір — надійні помічники в найскладніших ситуаціях. У видри безліч тимчасових притулків, але обов'язково є і постійна нора, в якій виводиться потомство.
Кавказька видра: опис, особливості та середовище

Вагітність триває майже дев'ять тижнів. Малюки народжуються абсолютно безпорадними, сліпими, але стрімко зростають і вже через два місяці разом з матір'ю виходять на полювання. Видри — дуже дбайливі матері. Зафіксований випадок, коли потривожена самка кинулася на рибалок, захищаючи потомство. І лише після того, як люди покинули місце, де розташовувалася нора, самка повернулася до дитинчатам. Кавказькі видри тварини ведуть одиночний спосіб життя. Пари будують лише під час гону. У цей період зустрічаються пари звірів навіть в денний час. Виводок становить в середньому чотири цуценя. Молоді особини близько року тримаються разом, після чого повертаються до одиночного способу життя.

Захисний статус

У Росії перебуває під охороною держави кавказька видра. В Червоні книги Кубані, Краснодарського краю, РФ включені ці тварини, як рідкісний вид, чисельність якого скорочується. Що ж стало причиною зменшення популяції цих сильних, спритних, кмітливих і витривалих тварин? Відповідь цілком очевидна — зміни в природі, пов'язані з діяльністю людини. Сильно відбилася на чисельності цих тварин масова вирубка лісів, яка спричинила за собою зміни балансу гірських річок. Забруднення від промислових підприємств стали причиною загибелі величезної кількості риби, водні хижаки залишилися практично без кормів. І, звичайно ж, величезний попит на хутро звіра зіграв свою негативну роль.
Кавказька видра: опис, особливості та середовище
Точних показників кількості кавказьких видр немає, оскільки звірятка можуть мігрувати. У Краснодарському краї зараз налічується близько 260 особин, велика частина яких живе в Кавказькому заповіднику. Але є й оптимістичні прогнози. Заказники Північного Кавказу в районі Туапсе, Великого Сочі, де протікають чисті і прозорі гірські річки, поступово населяются видрою, де вона знаходиться під охороною людини.

Цікаві факти

  • Видра — тварина легко приручаемое. Цього дружнього звірка в багатьох країнах містять в якості домашнього вихованця або використовують в якості здобувача риби.
  • У видр відмінна пам'ять. Це звірята запам'ятовують своє ім'я, слідують подібно кішці або собаці за господарем і пам'ятають його все життя.
  • Існує думка, що видри приносять користь рибному господарству, оскільки харчуються непромысловыми, бур'янами рибами. Ймовірно, це відбувається у зв'язку з тим, що неповноцінну або хвору рибу виловити простіше.
  • Вважається, що кавказька видра — одинак, і не живе сім'ями, як, наприклад, північноамериканська. Проте рибалки зустрічають у річки Куми (Дагестан) цілі сім'ї видр.
  • Кілька слів на закінчення

    На видаленні від населених пунктів цей підвид і сьогодні відчуває себе цілком комфортно, але і там, в зв'язку з розширенням на Північному Кавказі рекреаційної зони, їй залишається все менше місця. Якщо не відокремити цій тварині визначених території сьогодні, не врахувати їх при розробці туристичних зон, то можуть назавжди зникнути ще кілька популяцій. Причому популяцій погано вивчених, як, наприклад, в Дагестані, де видра полює і в лиманах, і в морській воді Каспію.