Львів
C
» » Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя

Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя

Тасманійський диявол отримав таку назву тому що вважається, що він дуже агресивний. До того ж, видає характерний страшний звук. Насправді, він досить полохливий, харчується, в основному, падлом і рідко полює на живу здобич. Раніше, ще перед розповсюдженням в Австралії собаки дінго, розглянутий нами звірятко проживав на материку. Сьогодні тасманійський диявол – тварина, яка живе тільки в Тасманії, де не має природних ворогів, але все ж є вимираючим видом. Звірятко полює вночі, а дні проводить у заростях. Живе на деревах у жорстких листі, з'являється також на кам'янистих ділянках. Спить в різних місцях: від дупла в дереві до печери в скелі.


Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя

Тасманійський диявол – агресивне сумчаста

Дане тварина у більшості з нас асоціюється, насамперед, з мультиплікаційним персонажем. Справді, цей звір такий же неконтрольований як його казковий аналог. Але факти говорять про те, що навіть одна особина всього лише за одну ніч може вбити до 60 штук домашньої птиці. Тасманійські дияволи – тварини своєрідні. Це невеликі сумчасті з особливостями подібно щура, гострими зубами і густою чорною або коричневою шерстю. Звірятко низькорослий, але не варто обманюватися: це істота вельми бойове і є досить суттєвим.
Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя

Опис тасманійського диявола

Справжній тасманійський диявол, насправді, зовсім не схожий на відомого персонажа з мультфільму. Він не такого розміру і не створює шторм поблизу околиць, як закручений торнадо. Тасманійський диявол має довжину від 51 до 79 сантиметрів і важить всього від 4 до 12 кг. У цих звірів відзначається статевий диморфізм: самці крупніше самок. Тривалість їх життя в середньому 6 років.


Це найбільший м'ясоїдний сумчастий, існуючий в даний час. Тіло у звіра сильне, міцне і непропорційне: велика голова, хвіст становить майже половину довжини тіла тварини. Саме тут накопичується велика частина жиру, тому у здорових особин дуже товсті і довгі хвости. На передніх лапах у звіра є п'ять пальців: чотири простих і один, спрямований у бік. Ця особливість дає їм можливість тримати у лапах їжу. На задніх кінцівках по чотири пальці з дуже довгими і гострими кігтями.
Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя
У тварини – тасманійського диявола – дуже сильні щелепи, що нагадують своєю будовою щелепи гієни. Вони мають виступаючі ікла, чотири пари верхніх різців і три нижніх. Звір може відкрити свою щелепу на ширину до 80 градусів, це дозволяє йому генерувати дуже велику силу укусу. Завдяки цьому він може перекусити цілу тушу і товсті кістки.

Середовище проживання

Тасманійський диявол проживає на острові Тасманія в Австралії, площа якого близько 35042 квадратних миль (90758 квадратних кілометрів). Хоча ці тварини можуть жити в будь-якому місці на острові, вони воліють прибережні чагарники і густі і сухі ліси. Часто водії можуть зустріти їх на дорогах, де дияволи харчуються падаллю. З-за цього вони часто гинуть під колесами автомобілів. У Тасманії дуже поширені дорожні знаки, що попереджають водіїв про можливість появи тасманійського диявола. Але незалежно від того, який район острова населяють ці звірята, сплять вони під каменями або в печерах, дуплах або норах.

Звички

Між твариною і однойменним мультиплікаційним персонажем є одна загальна риса: поганий темперамент. Коли диявол відчуває загрозу, він переходить у гнів, у якому сильно гарчить, кидається і шкірить зуби. Також він видає потойбічні моторошні крики, які можуть здатися дуже страшними. Остання особливість може пояснюватися тим, що тасманійський диявол – тварина самотнє.
Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя
Цей незвичайний звір веде нічний спосіб життя: спить вдень і не спить вночі. Ця особливість може пояснюватися їх бажанням уникнути небезпечних для них хижаків – орлів і людей. В нічний час під час полювання він може подолати відстань понад 15 км. завдяки своїм довгим заднім кінцівкам. У тасманійського диявола також довгі вуса, які дозволяють йому добре орієнтуватися на місцевості і шукати здобич, особливо в нічний час. Звичка полювати вночі пояснюється їх здатністю бачити все в чорно-білих кольорах. Бо вони добре реагують на рух, але мають проблеми з чітким баченням нерухомих предметів. Саме їх розвинене почуття – це слух. Також у них добре розвинений нюх – вони відчувають запахи на відстані більше 1 км.

Цікавий факт

Молоді дияволи вміють добре лазити і закріплюватися на деревах, але з віком ця здатність втрачається. Швидше за все, це результат адаптації до умов навколишнього середовища тасманських дияволів, спосіб життя яких відзначається і випадками канібалізму. Дорослі особини під час сильного голоду можуть з'їсти молодих, які, в свою чергу, захищаються, залазячи на дерева.

Особливості харчування

Як вже було сказано, тасманійські дияволи – м'ясоїдні тварини. Більшу частину часу вони їдять птахів, змій, риб і комах. Іноді їх жертвою може стати навіть маленький кенгуру. Часто замість того, щоб полювати на живих звірів, вони бенкетують мертвими тушками, званими падаллю. Іноді біля однієї туші можуть зібратися декілька звірів, і тоді бої між ними неминучі. Під час їжі вони поглинають усі без втрати: вони їдять кістки, шерсть, внутрішні органи і м'язи своєї здобичі.
Улюбленою їжею тасманійського диявола, з-за великого вмісту в ньому жиру, є вомбат. Але тварина цілком може поласувати і будь-яким іншим ссавцям, фруктами, жабами, пуголовками і рептиліями. Раціон їх залежить в першу чергу від доступності вечері. При цьому у них дуже хороший апетит: в день вони можуть приймати їжу, рівну половині їх ваги.

Розмноження і потомство

Тасманійські дияволи зазвичай спаровуються один раз на рік, в березні. Самки дуже ретельно вибирають партнера, а останні за її увагу можуть влаштовувати справжні бої. У самки період вагітності триває близько трьох тижнів, і діти народжуються в квітні. Приплід може становити до 50 дитинчат. Молоді дияволята рожеві і безволосые, розміром з рисове зернятко, їх вага становить приблизно 24 грами.
Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя
Розмноження тасманських дияволів тісно пов'язана з сильною конкуренцією. При народженні молоді особини знаходяться в сумці матері, де вони конкурують за один з її чотирьох сосків. Тільки ці четверо будуть мати шанс вижити; інші помирають через недоїдання. Дитинчата залишаються в материнському мішку на чотири місяці. Як тільки вони вийдуть, мати носить їх на спині. Через вісім або дев'ять місяців дияволята повністю виростають. Тасманійські дияволи живуть від п'яти до восьми років.

Природоохоронний статус

За даними Міжнародного союзу охорони природи та Червоного списку зникаючих видів, тасманійський диявол знаходиться під загрозою зникнення, чисельність його з кожним роком скорочується. У 2007 році МСОП підраховано, що поширення тасманійського диявола скорочується. Тоді було нараховано близько 25000 дорослих особин.
Тасманійський диявол, тварина: опис, розповсюдження, спосіб життя
Популяція цієї тварини, починаючи з 2001 року, скоротилася щонайменше на 60% за ракової пухлини під назвою пухлинне захворювання особи (DFTD). DFTD викликає пухлину на поверхні обличчя звіра, ускладнюючи йому можливість нормально харчуватися. У кінцевому рахунку тварина помирає від голоду. Це інфекційне захворювання, за якого вид опинився на межі вимирання. Сьогодні діє програма по збереженню диявола – це рух, створений з ініціативи Австралії та Тасманийского уряду, щоб врятувати тварин від страшної хвороби.