Львів
C
» » Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

Кожен з нас не може не погодитися з тим, що лебідь є однією з найкрасивіших, величних і гордих птахів з усіх існуючих на всій планеті. Крім всього, вона ще й найбільша з пернатих, що мешкають в Європі. Лебеді – божественно красиві і граціозні! Серед них є різні види, але кожен з них по-своєму прекрасний і унікальний. В нижче поданій статті піде мова про один з представників даного виду пернатих – про тундровом лебеді. Це відносно дрібна птиця, у порівнянні з її родичами.
Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис
Згідно з деякими документами і свідченнями, це сімейство, до складу якого входить і лебідь малий, з'явилося досить давно – в миоценовый період. А сталося це в територіальному відношенні або в Європі, або в західному регіоні Євразії. Птахи ці поступово облюбували тундру, а потім привернули увагу вчених-біологів. Але, навіть на сьогодні вони є недостатньо вивченими.


Про те, як виглядає тундровий лебідь, про його місцях проживання і звички, і багато чого іншого розповімо в цій статті. Але перш проведемо невеликий огляд про види лебедів.
Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

Загальна інформація

Перш ніж докладний уявімо опис тундрового лебедя, зробимо короткий огляд видів цієї граціозної птиці. За різними даними, кількість видів цих самих великих водних птахів варіює від 6 до 7. Це:
  • Лебідь-шипун. В момент настання небезпеки видає дивні звуки у вигляді шипіння. Відмітна особливість – наявність сильно виділяється яскравого оранжево-червоного дзьоба. Живе біля озер, лиманів та ставків.
  • Лебідь-кликун. В період шлюбного сезону видають кликующие гучні звуки. Відрізняється яскравим дзьобом лимонно-жовтого кольору. Місця проживання – водойми північних лісів Євразії.
  • Лебідь-трубач. Досить рідкісна птиця (всього лише 6000 пар на сьогодні). Місця проживання – смуга тундри Північної Америки у великих водойм. Нагадує за зовнішніми ознаками лебедя кликуна, лише забарвлення дзьоба – чорний.
  • Тундровий (малий) лебідь. Відмітна особливість – коротенькі лапи. У зв'язку з цим, при пересування у воді виглядає витонченіше, ніж на суходолі, коли короткі лапки надають йому при ходьбі незграбність (більш докладний опис птиці дано нижче в статті).
  • Чорний лебідь. Виділяється серед інших родичів шиєю. Вона у нього найдовша, тому і досягає птах майже півтораметрової висоти. Дуже гарний лебідь, має чорне оперення з множинними вкрапленнями білих плям. Дзьоб – яскраво-червоний, що світиться. Місце проживання – Австралія (острів Тасманія).
  • Черношиїй лебідь. Яскраво виражена особливість – чорна струнка шия, а тулуб вкрите білосніжними пір'ям. Сірий дзьоб має червоний наріст.
  • Крім своєї чудової краси, володіють всі вони дивною правильністю – усе життя проживають в одній парі


    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

    Тундровий лебідь: фото, опис

    Лебідь цей утворює в сімействі Качині (загін Гусеобразные) окремий вид. Друга назва (малий лебідь) цієї птиці дано у зв'язку з тим, що серед всіх своїх родичів він володіє самими маленькими розмірами. У висоту він сягає лише одного метра (іноді трохи більше), а вага його становить всього лише не більше 75 кілограмів. Вага деяких з них становить 35 кг. Довжина тіла – 1-15 метра, розмах крил – від 15 до 2 метрів. Самці в середньому важать 65 кг, самиці – трохи більше 55 кг. Слід зазначити, що популяція східна крупніше західної. У цієї птиці дзьоб 2-кольоровий – біля основи він жовтого відтінку, а далі (більша частина) – чорного. Оперення білого кольору, а ноги темні. Між самкою і самцем статевий диморфізм відсутній.
    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

    Особливості, звички

    Типові місця гніздування тундрового лебедя – відкриті водойми. Люблять ці птахи плавати, при цьому, шию свою вони завжди тримають під прямим кутом. Пірнати тундровий пернатий не може, тому шукає їжу на водній поверхні. Цю птицю легко відрізнити за мелодійного, відомим голосу (схожий з кликуном, але трохи тьмяніше). Своїх дітей з самого народження і самка, і самець дивляться поперемінно. І харчуватися вони їм допомагають у міру їх зростання. Дорослі особини спеціально лапами своїми роблять коливальні рухи, щоб живність підводний піднімалася з дна на поверхню, і служили кормом їх маленьким пташенятам.
    Відрізняється малий лебідь від своїх побратимів і більш дзвінким голосом.
    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

    Поширення

    Поширений малий (або тундровий) лебідь по тундрі. Звідси і його назва. Ця птиця тяжіє до арктичних широт і субарктическим. Гніздування її відбувається в прибережній низовини (або тундрі) Євразії. Це території від узбережжя тихоокеанського до Кольського півострова. Всього на сьогоднішній день є 2 популяції: східна і західна. Межа між ними – півострів Таймир. Покидають ці птахи місця гніздування в останніх числах жовтня, а повертаються до середини травня. Західна популяція перечікує зиму морозну в Західній Європі: Англія (в тому числі і острови), Нідерланди, Данія. Здебільшого їх можна зустріти на південному узбережжі Північного моря. Популяція східна мігрує на дальші території. Долітають вони до прибережних ділянок Китаю (південь) і до острова Тайвань. Деякі летять в Японії та Кореї, а також на південь Каспійського моря, в Індію та Іран (летять сюди і західні лебеді). Аральське море з недавніх пір перестала бути їх улюбленим місцем проживання у зв'язку з схильністю цих територій екологічної катастрофи.
    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

    Чисельність і харчування

    Загальна кількість тундрових лебедів (Червона книга містить їх у своїх списках) становить близько 50 тисяч особин. Популяція західна за кількістю своєму менше східної. Взимку їх менше всього прилітає в Іран (не більше 1000). Цей же період перечікують в Європі приблизно 18000 особин, у Східній Азії – близько 20000. Інші перелітають в інші регіони. Їжа рослинна на суші і в воді – основний раціон птиці. Це рослини, наземні і водні: трава, ягоди, буряк, картопля, різні водорості. Невелика частина припадає на тваринну їжу: рачки, риба, молюски.

    Розмноження

    Тундровий лебідь – птах моногамна, як і інші види. Гніздяться колоніями розрідженими. По території простягання тундра величезна, тому відстань між гніздами птахів може досягати 2-3 км. Зазвичай вони влаштовується в заболоченій місцевості на відносно сухий височини. Саме гніздо являє купку гілок, що представляє собою пагорб, на вершині якого утворюється заглиблення, выстилаемое пір'ям та іншими м'якими матеріалами.
    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис
    Зазвичай кладка містить від 3 до 5 яєць. Інкубаційний період становить 30 днів. Спочатку пташенята вилупилися мають світло-сірий пух, потім, приблизно через 40 днів з'являється оперення. На крило стають після народження через 60 днів. Батьки опікують своїх пташенят до наступної весни, а на 3-му році життя птахи стають статевозрілими. Слід зазначити, що в період гніздування птахи линяють.

    Червона книга

    Малий (тундровий) лебідь внесений в Червону книгу, тому відстріл цієї птиці заборонено. У західній популяції кількість малого лебедя частково відновився. У подібному процесі зараз і птиці східної популяції. На сьогодні, в цілому, цей вид у Червоній книзі має категорію 5 а це означає «відновлення вид».
    Як виглядає тундровий лебідь? Фото і опис

    Трохи про переказах і легендах

    З давніх часів люди поклонялися лебедям, шануючи їх через неприступність і гордість. Наприклад, народи Зауралля (якути) сприймали їх як тотемних тварин. Є перекази у айнів про те, що люди походять саме від цієї птиці. Монголи вважали, що перші люди були зроблені з лап лебединих. Сибірські народи вірили в те, що ці пернаті взимку перетворюються на сніг. Швидше за все, і лебедина вірність зробила цих птахів дивовижними героями багатьох легенд і казок, в яких вони часто приймають людський вигляд з людським характером. Лебеді в легендах, як і люди, можуть володіти різними, протилежними характерами. Так, наприклад, є слов'янські казки, в яких вони служать Бабі Язі, крадучи для неї діточок. У той же час, вони ж допомагають дітям повернутися додому, уникаючи злої долі. Образ лебедя навіки закарбували на небесах стародавні греки, називаючи Лебединою дорогий Чумацький Шлях, тому, що розташування цього шляху під час весняної міграції птахів приблизно збігається з напрямком летять зграй. Вони ж і назвали одне з сузір'їв Лебедем.

    На закінчення

    Тривалість життя тундрових лебедів, як і більшої частини інших видів, – до 30 років. Абсолютно всі ці птахи – витончені. Говорячи про них, відразу представляється щось казкове і прекрасне. Не можна ними не захоплюватися. Білі, чорні, сірі лебеді – все це чудові створення напрочуд багатої і щедрої природи.