Львів
C
Урок Новини та суспільство Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Золотоволосий пінгвін по праву вважається одним з найпривабливіших представників свого сімейства. Його неординарний вид здавна привертала до себе увагу дослідників і натуралістів, спонукаючи їх задаватися єдиним питанням: "Що ж призвело до такої мутації?". На жаль, достовірної відповіді поки що ще немає. Але довгі спостереження дозволили знайти іншу, не менш цікаву інформацію.
Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Золотоволосий пінгвін: опис виду

Вперше ця птиця була описана німецьким натуралістом Іоганном Фрідріхом фон Брандтом в 1837 році. Тоді золотоволосий і чубатий пінгвін були зараховані до одного і того ж виду, носівшему назва Eudyptes. Пізніше це виправили, так як були зроблені інші знахідки, які дозволяють побачити картину в цілому.


Сьогодні золотоволосого пінгвіна відносять до окремого виду. Згідно генетичних досліджень, його найближчим родичем є королівський пінгвін. Перша мутація, яка розділила цих птахів, сталася приблизно 15 млн. років тому. Після цього обидва види пішли власним шляхом, завдяки чому їх зовнішність сильно змінилася.

Ареал

Золотоволосий пінгвін мешкає практично на всій території Антарктики. Його улюбленим місцем прийнято вважати острови, розташування в субантарктичному поясі. Винятком є великі засніжені рівнини, що обмежують доступ до води. Найбільш численні колонії були помічені на Фолклендських і Оркнейських островах, Півдні Чилі, а також Антарктичному півострові. Також вчені мають достовірні дані про те, що золотоволосий пінгвін селиться у південній частині Австралії, Нової Зеландії, Африки і навіть Бразилії. Хоча тут їх колонії досить примітивні.


Якщо говорити про самому місці проживання, то золотоволосие пінгвіни зазвичай селяться у засніжених або скелястих берегів. При цьому перевагу віддають останнім, так як серед них можна легко сховатися від природних ворогів.
Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Зовнішній вид

Золотоволосий пінгвін - досить велика птиця. В середньому він виростає до 70 см у висоту, при цьому самці трохи крупніше самок. Цікаво те, що вага пінгвіна змінюється в залежності від пори року. Перед початком шлюбного сезону птахи скидають вагу – в цей час вони важать трохи більше 3 кг. По мірі дорослішання пташеня, пінгвіни знову починають запасатися жиром. Таким чином, перед початком линьки вони важать близько 6 кг, що в два рази більше їх початкового показника. У минулі часи цей вид не дарма носив назву «чубатий пінгвін». Причиною того жовтий чубок, розташований трохи вище очей тварини. Саме він є тією візитною карткою, що відрізняє золотоволосого пінгвіна від інших представників цього сімейства. Дзьоб у птаха не менш яскравий: великий, оранжево-коричневий, трохи загнутий вниз, ніби кіготь. В іншому золотоволосий пінгвін - типовий представник свого роду. Велика частина тіла забарвлена в чорний або темно-синій колір. Живіт і передня частина шиї білі. Лапки і шкіра під крилами світло-рожеві, іноді помаранчеві.
Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Середовище мешкання і звички

Золотоволосие пінгвіни живуть великими колоніями. Вчені підрахували, що одна така «сім'я» може об'єднувати в собі близько 1-2 млн птахів. З-за цього тварини змушені збиватися у великі групи, щоб поміститися на суші. Висока щільність призводить до того, що від колонії починає виходити неприємний запах протухлої риби і посліду, який можна відчути задовго до їх зорового виявлення.
До того ж настільки тісне співіснування призвело до того, що у золотоволосі пінгвінів виробився великий мову жестів і вигуків. Він допомагає їм у всіх сферах соціальних відносин. Наприклад, під час шлюбних ігор, самець зазиває до себе представниць протилежної статі особливою піснею. І якщо він побачить серед них привабливу самку, то відразу ж почне перед нею кланятися, ніби виконуючи якийсь таємничий обряд.

Раціон

Пінгвін – хижий птах. Не вміючи літати, вона веде полювання під водою. При цьому вона робить це досить вправно. Дорослий пінгвін здатний пірнути на глибину до 70 метрів, затримуючи дихання під водою до 2-3 хвилин. Перед зануренням птахи ковтають невеликі камінчики, які суттєво збільшують їх вага, тим самим виконуючи роль якогось баласту. Здобиччю золотоволосого пінгвіна може стати невелика риба, кальмари і ракоподібні. Однак коли приходить час вигодовувати малюка, вони переходять на планктон і дрібних молюсків. Це пов'язано з тим, що пташенята погано перетравлюють їжу велику, а тому потребують особливого «дитячому» харчуванні.
Золотоволосий пінгвін - найбільш привабливий представник свого сімейства

Вороги золотоволосі пінгвінів: природні та набуті

Багато хто впевнений у тому, що золотоволосий пінгвін занесений в Червону книгу. Насправді це не так. Подібне оману викликано тим, що Міжнародний союз охорони природи зарахував золотоволосого пінгвіна до особливої категорії «вразливий вид». Це означає, що даний вид не знаходиться на межі вимирання, але в майбутньому може там опинитися. Причиною тому є погіршення екології і глобальне потепління. З них кількість земель, придатних для гніздування пінгвінів, з кожним роком зменшується. Що стосується природних ворогів птахів, їх вплив на популяцію мінімально. Навіть касатки і морські котики нездатні вбити таку кількість пінгвінів, яке б змогло вплинути на їх вигляд в цілому.