Львів
C
» » Ластівка-касатка: опис та фото

Ластівка-касатка: опис та фото

Добре відому багатьом ластівку сільську в народі досить часто називають ластівкою-касаткой. Ці маленькі пташки у людей асоціюються з теплом, молодою зеленню і ласкавим сонцем. Ластівка-касатка в християнстві є символом воскресіння. Як стверджують священнослужителі, ця крихітна пташка намагалася скинути терновий вінок з голови Христа. У багатьох країнах символом надії і доброти є сільські ластівки. Касатки в 1999 році Союзом охорони птахів нашої країни були обрані талісманом року. З цими симпатичними пернатими пов'язано безліч народних прикмет і різних повір'їв. Одне з них свідчить, що того, хто розорив гніздо ластівки, чекають невезіння, страждання і всілякі біди.
Ластівка-касатка: опис та фото



Інше повір'я стверджує, що якщо ластівки під дахом вашого будинку звили своє гніздо, значить, він застрахований від пожеж. Якщо ластівки прилетіли з півдня рано — рік неодмінно буде щасливою.

Підвиди

Серед ластівок, що мешкають на європейській території, найбільше поширені два види: сільська і міська. Їх основна відмінність полягає в тому, що ластівка, яка живе в місті, будує гніздо зовні будівель, причому відразу кілька пар можуть будувати свої будинки поблизу один від одного. Ластівка сільська віддає перевагу віддалитися від родичів, її гнізда зазвичай розташовуються всередині споруд. Міська ластівка в польоті робить більш часті помахи крилами, і при цьому вона багато парить.

Походження назви

У багатьох початківців орнітологів викликає інтерес ластівка-ластівка. Чому так називається ця маленька пташка? Свою другу назву ластівка отримала з-за довгих і тонких рульових пір'їн. Їх називають «косицами». За таким же принципом отримали свою назву ще одні птахи — качки-касатки.
Ластівка-касатка: опис та фото



Зовнішні особливості

Ластівка-касатка розміром значно менше горобця – довжина її тіла всього п'ятнадцять сантиметрів, а вага не перевищує двадцяти грамів. Верхня частина тіла пташки чорна, оперення має слабкий металевий блиск. Нижнє пір'я біло-рожеві або блідо-бежеві. Шийку і лоб рудо-коричневі. Кінчик хвоста роздвоєний і його завершують два вузьких і довгих крайніх пера (косицы). Між самцями і самками практично немає статевих відмінностей, хіба що косицы у самців дещо довший. Молоді птахи мають більш блідий забарвлення, так і косиц у них немає.
Ластівка-касатка: опис та фото

Голос

Ластівка-косатка, фото якої ви можете побачити в цій статті, має досить дзвінкий і гучний голос. Спів самців чується до відльоту на зимівлю і під час осінньої міграції. Виспівують свої пісні самці, сидячи на проводах або в повітрі. Орнітологи виділили кілька піків підвищення інтенсивності співу. Як правило, вони збігаються з откладкой яєць при двох циклах розмноження і під час збору осінніх зграй. В цей час пісня ластівки, мабуть, є голосовим сигналом, який об'єднує виводки і членів зграї. Особливо красиві сільські ластівки (касатки) в тихі і теплі сутінки. В цей час вони особливо жваві. Пісню за піснею співають самці цілими групами. Це тільки на перший погляд, тривалий щебетання цих пташок здається невизначеним і безперервним. Насправді ж ластівка-касатка виконує пісню, що складається з чітких періодів. Кожен з них завершується коротким і сухим тріском. Потім слід нетривалий тонкий свист - і птах починає нову пісню.
Ластівка-касатка: опис та фото

Періодично зграя як по команді відлітає, але через деякий час дрібними групами повертається на те ж місце, щоб відпочити, почистити пір'ячко, поспівати свої дзвінкі пісні, а потім знову дружно злетіти в небо. Такі злети супроводжуються тривожними звуками — «десятки». Під час гніздування цей же звук можна почути при неспокої батьків у гнізда.

Ареал проживання

Ці славні пташки живуть практично на всіх континентах, за окрім Антарктиди. Сільські ластівки — птахи перелітні. Щорічно вони відправляються на зимівлю в теплі краї, а потім повертаються в місця постійного проживання.

Ластівка-касатка: гніздування

Ці птахи гніздяться в сільських місцевостях Північної Європи і Північної Америки, Близького Сходу і Азії, Японії і Північної Африки, а також Південного Китаю. Зимує ластівка-касатка в Індонезії, Мікронезії, Південної Азії. Зазвичай вони в'ють гнізда в місцях з достатньою кількістю корму. Ще одна обов'язкова умова — наявність джерела води. Найчастіше вони будують гнізда в різних господарських будівлях: на горищах, у лазнях, у коморах, під навісами.
Ластівка-касатка: опис та фото

Розмноження

Ластівки-касатки є моногамними, однобрачными птахами. Подружні пари формуються навесні, після повернення із зимівлі. Щорічно пари формуються по-новому, правда, нерідкі випадки, коли після вдалого виводка вони зберігають співжиття протягом декількох років. Самці приваблюють самок, розпускаючи хвіст і видаючи розсипчасті трелі. Самці, які залишилися без пари, нерідко приєднуються до сформувалася «сім'ї» і залишаються з ними на протязі всього сезону. Хоча вони не годують пташенят, але беруть активну участь в будівництві та охорони гнізда, яке має форму чаші. Птахи будують його з мокрої глини і м'яких трав. Зазвичай воно кріпиться під каменем або навісом.

Потомство

Шлюбний сезон триває з травня до кінця серпня. Обоє батьків будують гніздо для майбутнього потомства. За сезон зазвичай буває два виводки. Самка відкладає в першій кладці від чотирьох до семи яєць, у другій — від трьох до шести. Яйця білого кольору з буруватими, фіолетовими або сірими цятками. Висиджують кладку обоє батьків. Інкубаційний період триває близько п'ятнадцяти днів. Пташенята вилуплюються абсолютно голенькими і безпорадними. Батьки годують малюків до 400 разів на день, причому перш ніж дати пташеняті комаха, ластівки скачують його в щільний кульку. Потомство знаходиться у гнізді двадцять днів. Після закінчення цього терміну молоді птахи повинні навчитися літати.
Ластівка-касатка: опис та фото
В кінці вересня можна спостерігати масовий виліт пташенят. Стали самостійними молоді птахи утворюють великі зграї і літають у пошуках їжі по берегах озер і боліт, прирічковим лугах. У вересні в окремих групах чисельність ластівок збільшується до тисячі, а іноді і більше. В цей час починається виліт до місць зимівель.

Харчування

Ластівка-касатка корм ловить у повітрі. Літаючи над відкритими місцями або над лісом, поблизу населених пунктів, часом - навколо пасуться тварин, ці пташки ловлять різних комах. Іноді їм вдається схопити комах, які сидять на стінах будівель або з трави, вкрай рідко вони збирають корм із землі. Оскільки ластівка годується в прямому сенсі слова "на льоту", існує думка, що за поведінкою цих пернатих можна судити про те, яка погода очікується найближчим часом. Однак це не зовсім так. Сільські ластівки ловлять комах, завжди літаючи на малій висоті. Це стрижі і міські ластівки полюють на великій висоті, а до вечора, коли комахи летять, опускаються нижче. У будь-якому випадку за поведінкою ластівок не можна судити про наближення дощу.
Ластівка-касатка: опис та фото

Збереження виду

Ластівки-касатки — це птахи, які більшу частину свого життя проводять у повітрі. Саме тому птахи дуже залежними від кліматичних умов. При тривалому негоду вони гинуть у величезних кількостях. Приміром, орнітологам добре відомий такий випадок, який стався у Швейцарії (1974). Тоді сотні тисяч ластівок загинули із-за відсутності протягом тривалого часу льотної погоди. Небайдужі жителі країни всіляко намагалися врятувати пернатих — вони збирали напівживих птахів і на транспорті вивозили їх в теплі середземноморські країни. На жаль, гинуть сільські ластівки не тільки з-за поганої погоди. В Італії на них дозволено полювання. Безперечно, і глобальна господарська діяльність людини негативно позначається на чисельності виду. Ластівка сільська, як можна судити з її назви, не переносить бетону і асфальту. Скорочення зелених угідь, річок і ставків веде до зменшення чисельності цих птахів. Причому цей процес йде катастрофічно швидкими темпами. У багатьох європейських країнах для залучення ластівок, збереження виду в спеціальні ємності насипають глину, землю і гній, щоб пташки не відчували нестачі в будівельному матеріалі для гнізд.

Цікаві факти

  • Зовсім недавно, завдяки кольцеванию пернатих, було отримано офіційне підтвердження того, що ластівки, які проводять літо в Центральній Європі, на зимовище відлітають в Південну Африку.
  • Під час зимівлі в Африці ластівки харчуються не тільки тими комахами, яких вони ловлять у польоті, але і мурахами.
  • Якщо пташенята ластівок з останньої кладки до часу відльоту на зимівлю ще не навчилися літати, батьки залишаються з ними, поки вони не зможуть разом полетіти.